Ca in orice oras mare, in Roma este util sa urmezi cateva reguli ca sa-ti faci sederea cat mai placuta si sa eviti situatiile dificile si capcanele pentru turisti. In continuare iti dam cateva ponturi pentru o vacanta reusita.

 

Alege perioada de calatorie adecvata ! Cand iti planifici vizita la Roma, este bine sa stii sa alegi in ce perioada a anului sa calatoresti. Iunie, iulie si chair august sunt lunile de varf, de aceea, daca alegi aceasta perioada, armeaza-te cu rabdare pentru cozile nesfarsite la obiectivele turistice. Intre noiembrie si februarie se considera extra sezon, deci probabil vei gasi tarife mai mici la cazare. Insa, perioadele recomandate pentru a vizita Roma sunt aprilie-inceput de iunie si a doua jumatate a lunii septembrie pana la sfarsitul lunii octombrie. In aceasta perioada si vremea este de partea turistilor.

Evita folosirea taxiului de la aeroport in centrul orasului, acesta poate fi extrem de scump. Foloseste trenul sau shuttle bus-ul pentru a ajunge in centru.

In functie de obiectivele turistice pe care ti-ai propus sa le vizitezi, pentru a economisi bani si timp, poti alege Cardurile Turistice. Citeste bine conditiile, reducerile si serviciile pe care le ofera,  apoi alege varianta care ti se potriveste. Cardurile turistice ofera o combinatie intre transport public si intrari la obiective turistice. Pentru Roma, exista Roma Pass.

Alege abonamentele de transport, acele Carduri de Transport valabile de la 12 ore pana la 7 zile, vei economisi bani. Daca totusi alegi varianta biletelor de transport in comun, cumpara-le de la vanzatori autorizati.

Foloseste doar taxiuri autorizate. Asigura-te ca taxiul in care te urci are numar de inregistrare si taximetru. Intreaba inainte pretul aproximativ al cursei si cat trebuie sa platesti pentru bagaje. Cere mereu bon pentru pretul platit.

Poarta incaltaminte adecvata. Pentru a vizita Roma, cea mai buna modalitate este mersul pe jos. De aceea este foarte important sa porti pantofi confortabili.

In momentul sosirii la destinatie, indreapta-te catre un Punct de Informare Turistica ( PIT )  pentru a obtine indicatii, harti si sfaturi.

Consulta harta zonei unde vei avea hotelul si calculeaza distanta pana la statiile de autobuz, metrou, obiective.

Ca modalitate de plata poti folosi cardul, dar verifica ce tipuri de carduri sunt acceptate si pastraza numerar pentru situatiile in care cardul nu este acceptat.

Cere mereu bonul fiscal pentru produsele sau serviciile platite.

Verifica mereu programul si conditiile de acces in muzee, galerii si situri arheologice. In anumite zile, acestea pot fi inchise sau pot permite accesul gratuit minorilor sau persoanelor peste 65 ani.

Nu cumpara bilete de intrare de la persoane neautorizate si nu te increde in cei care iti ofera varianta de a sarii randul la intrare. Retine ca accesul in locurile publice deschise ( piete, parcuri, strazi, gradini, plaje) este gratuit.

Nu arata obiecte de valoare persoanelor necunoscute si pastreaza distanta de persoanele care se apropie prea mult de tine, te imping pentru a-ti cere bani sau pentru a te intreba ceva. Ai grija de lucrurile personale ( documente, telefoane, laptop-uri, tablete, etc), pastreaza-le intr-o geanta inchisa si nu le lasa in grija necunoscutilor.

Nu interactiona cu vanzatorii ambulanti, ghizi turistici neatestati sau persoane costumate in gladiatori. Vanzatorii ambulanti pot fi adesea agresivi si insistenti, nu le acorda atentie si continua-ti drumul.

Fii atent la bunurile tale si nu le lasa nesupravegheate ! Furturile sunt destul de des intalnite in Roma, mai ales in mijloacele de transport si in locurile turistice aglomerate. Asadar, nu lua cu tine sume mari de bani, carduri sau obiecte de valoare. Hotii de buzunare din Roma iti pot induce o falsa stare de siguranta, acestia fiind destul de des femei sau copii, deci nu te lasa pacalit de varsta sau sex.

Evita autobuzul cu numarul 64! Acesta este cunoscut ca fiind preferat de hoti. Evita statia Termini pe durata noptii, atunci nivelul de securitate este scazut.

In restaurante, pizzerii, fast-food-uri, consulta mereu meniul si preturile si tine minte ca serviciile la masa costa mai mult decat consumul la bar sau in picioare. Proprietarii sunt obligati sa expuna meniul cu preturile si costurile.

In general, folosirea toaletelor in barurile si restaurantele unde consumi este gratuita. Situatia se schimba in cazul in care nu esti client al respectivului bar sau restaurant, atunci ti se va cere o taxa. In statii de tren sau autobuze sau pentru toalete publice, asigura-te ca ai monede pentru a plati serviciul.

Apa fantanilor municipale este aproape mereu potabila. Atunci cand nu este, exista advertismente prin care prin care esti anuntat ca apa nu se bea.

In cazurile in care nu te simti in siguranta sau ti-a fost incalcat vreun drept, anunta fortele de ordine.

 

Vezi cele mai populare

CITY BREAK-URI IN ROMA

City Break Roma 4 Nopti cu plecare din Bucuresti – Valentines Day

City Break Roma 4 Nopti cu plecare din Bucuresti – Valentines
4 Nopti
Februarie, Sarbatori

City Break Roma 3 Nopti cu plecare din Bucuresti – 1 Decembrie

City Break Roma 3 Nopti cu plecare din Bucuresti –  1
3 Nopti
Noiembrie, Decembrie, Sarbatori

City Break Roma 5 Nopti cu plecare din Bucuresti – Revelion Roma

City Break Roma 5 Nopti cu plecare din Bucuresti – Revelion la
5 Nopti
Decembrie, Sarbatori