Roma pune la dispozitia locuitorilor si vizitatorilor sai o varietate de mijloace de transport foarte bine puse la punct.

 

Cursele aeriene intre Romania si Roma sunt operate atat de companii aeriene de linie, cat si de companii low-cost. Roma are doua aeroporturi internationale, Fiumicino ( Leonardo da Vinci ) si Ciampino.

Odata ajungi in aeroportul de destinatie poti ajunge foarte usor in centru Romei.

De la Fiumicino, aflat la 32 de km fata de oras, poti alege intre tren, autobus, shuttle si taxi pentru a ajunge in centru.

Trenul regional ( FLI ) pleaca la fiecare 15 minute de luni pana vineri si la fiecare 30 minute sambata si duminica, pretul unui bilet fiind de 8 euro. Are statii la Tiburtina, Ostiense, Trastevere si Termini, pana unde face aproximativ 55 de minute.

Trenul Leonardo Express este conexiunea directa intre aeroportul Fiumicino si Termini. Are plecari zilnice in intervalul 06:23 si 23:23, la fiecare jumatate de ora. Aceaste este optiunea cea mai rapida, ajungand la Termini in 32 de minute, dar si mai scumpa, 14 euro biletul.

Trenul Frecciargento, in afara de conexiunea intre aeroportul Fiumicino si centru Romei,  ofera conexiuni ale Romei cu alte orase italiene ca Verona, Venetia, Bari, Napoli.

Autobuzele Cotral, parte din reteaua de transport in comun a orasului, te ajuta sa faci conexiunea intre aeroportul Fiumicino si reteaua de metrou a Romei. Are statii in Piazza dei Cinquecento ( in fata statiei Termini ), langa statia de metrou Cornelia ( linia de metrou A ) si langa statia de metrou EUR-Magliana ( linia de metrou B ). Durata deplasarii este de aproximativ o ora si biletul costa 3.60 euro.

Autobuzele companiilor private ( shuttle bus ) pleaca zilnic din jumatate in jumatate de ora catre centrul Romei si ajung aici in aproxiativ 50 de minute, la pretul de 6 euro de persoana. SIT Shuttle opreste la Termini, zona Vaticanului si Via Crescenzio. TAM Shuttle opreste in statia Termini si Ostiense, iar Terravision sau Atral doar la Termini.

Poti folosi si taxiul de la Fiumicino pana la hotelul dorit, insa ai grija sa alegi taxiuri licentiate ( taxiuri albe sau galbene inregistrate ) si sa stabilesti de la inceput pretul. De exemplu de la aeroportul Fiumicino catre orice destinatie in Roma, tariful aproximativ este de 48 euro, catre statia Tiburtina – 55 euro, iar catre statia Ostiense – 45 euro.

Ciampino este cel mai mic aeroport al Romei, folosit pentru zborurile charter si low-cost. De aici, legaturile cu centrul Romei sunt similare celor de la Fiumicino: autobuzul Cotral pana la statia de metrou Anagnina ( linia A ), apoi catre Termini, din jumatate in jumatate de ora pana la orele 23:00. Dupa aceasta ora, singura modalitate de a ajunge in Roma este taxiul. Se mai pot utiliza si serviciile de transfer ale companiilor private ( shuttle bus ), cum este Terravision.

Daca alegi sa mergi cu masina in Roma sau sa inchiriezi de acolo o masina, trebuie sa stii care sunt documentele necesare si normele pe care trebuie sa le respecti. Atat Romania cat si Italia fac parte din Uniunea Europeana, astfel carnetul de conducere romanesc este acceptat pentru conducerea autovehiculelor in Italia.

Se conduce pe partea dreapta, se depaseste pe stanga si functioneaza sistemul prioritatii de dreapta. Trenurile si tranvaiele au prioritate. Este obligatoriu ca farurile ( faza de intalnire ) sa fie aprinse in permanenta. Este obligatorie folosirea centurii de siguranta, atat in locurile din fata cat si in spate. Asigurarea internationala de raspundere civila auto pentru terti (cartea verde) este obligatorie. Accesul pe autostradă este permis in urma achitarii taxelor specifice. Plata acestor taxe se face la punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la iesirea de pe autostrada. Pe autostrazi nu pot fi platite amenzile cu carte de credit/debit sau cec, neplata amenzilor permite punerea sechestrului administrativ asupra autovehiculului. Acest lucru presupune cheltuieli mult mai mari motivate de plata firmelor de transport si a taxelor de custodie in parcari pentru perioada scursa pana la dovedirea efectuarii platilor. Se interzice folosirea telefonului mobil la volan, utilizarea claxonului in zonele locuite fara motiv intemeiat si detinerea sau utilizarea detectoarelor de radar.  Parcarea este permisa numai in locuri rezervate, contra cost (in general taxa este de 1 euro/ora, iar tichetele se cumpara fie de la aparatele de taxare din parcare, fie de la centrele de difuzare a presei sau tutungerii). Limita maxima a alcoolului din sange pentru a conduce este 0,5 grame per litru.

Limitele de viteza pe care trebuie sa le respecti sunt:

  • strazi urbane (centrul localitatilor) – 50 km/ora
  • strazi urbane de periferie (circonvallazione – centura) – 70 km/ora
  • drumuri extraurbane (provinciale si statale) – 90 km/ora
  • drumuri extraurbane principale (cu caracteristici de autostrada) – 110 km/ora
  • autostrazi – 130 km/ora.

Transportul in comun

Reteaua mijloacelor de transport in comun este extinsa si functionala, iar metroul este o varianta ideala pentru turisti.

Biletele de calatorie trebuie achizitionate inainte de a te urca in autobuz, de la chioscurile de ziare sau de la automatele de bilete din statiile importante. Sunt mai multe tipuri de bilete pe care le poti achizitiona si folosi atat pentru autobuze, tramvaie, troleibuze, metrou: bilet simplu ( BIT ) – 1,50 euro – valabil 75 de minute; bilet pentru 1 zi ( BIG )- 6 euro – valabil pana la ora 24:00 a zilei in care a fost validat;  bilet pentru 3 zile ( BTI ) – 16,50 euro – valabil 3 zile consecutive;  bilet pentru 1 saptamana ( CIS ) – 24 euro – valabil 7 zile consecutive.

Metroul din Roma are doar 2 linii –  A ( linia rosie ) si B ( linia albastra ), ambele avand statie la Termini. Metrourile merg la un interval de 7-10 minute de la 05:30 pana la 23:30 in fiecare zi, cu exceptia zilei de sambata cand functioneaza pana la 00:30. Harta metroului o puteti gasi la sectiunea “ Harti utile Roma “.

Autobuze si tramvaie. In Roma exista sute de linii de autobuze care circula de la 05:30 pana la 00:00. Toate autobuzele si tramvaiele au traseu dus-intors. In timpul noptii de la 00:30 pana la ora 05:30, peste 20 de autobuze circula in Roma. Statiile principale de unde aceste autobuze de noapte pleaca in toate directiile orasului din jumatate in jumatate de ora sunt Termini ( Piazza dei Cinquecento )  si Piazza Venezia. Pentru acestea, biletele se pot lua la urcarea in autobuz.

Daca te hotarasti sa folosesti taxiurile, ai grija ca acestea sa fie cele oficiale, respectiv galbene sau albe cu numar de inregistrare.

* Preturile biletelor de transport au caracter informativ. Acestea au fost actualizate in luna ianuarie 2017 si pot suferi modificari.

 

Vezi cele mai populare

CITY BREAK-URI IN ROMA

City Break Roma 4 Nopti cu plecare din Bucuresti – Valentines Day

City Break Roma 4 Nopti cu plecare din Bucuresti – Valentines
4 Nopti
Februarie, Sarbatori

City Break Roma 3 Nopti cu plecare din Bucuresti – 1 Decembrie

City Break Roma 3 Nopti cu plecare din Bucuresti –  1
3 Nopti
Noiembrie, Decembrie, Sarbatori

City Break Roma 5 Nopti cu plecare din Bucuresti – Revelion Roma

City Break Roma 5 Nopti cu plecare din Bucuresti – Revelion la
5 Nopti
Decembrie, Sarbatori